Wat is het verschil tussen een modem en een router?
Electronica

Wat is het verschil tussen een modem en een router?

Wat is het verschil tussen een modem en een router? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk super simpel, maar de meeste mensen weten het antwoord niet.

Natuurlijk hebben een modem en een router met de internetverbinding die je thuis hebt te maken. Het is zo dat veel mensen de woorden router en modem voor hetzelfde apparaat gebruiken maar dit is niet helemaal correct.

Een modem maakt verbinding met de internetprovider waar je je abonnement hebt afgesloten, een router is ervoor dat je op alle apparaten die zijn aangesloten op de router internet hebt.

Waarvoor gebruik je en modem en een router?

Je moet weten, zonder een modem kun je niet op het internet komen. Het modem heb je nodig om het binnenkomende signaal quasi te verdelen, met de router kunnen je apparaten het signaal dan ontvangen, zodat je kunt internetten.


Het is dus echt gemakkelijk: Het internet signaal komt dus je huis via het modem binnen en de router stuurt het signaal dan naar bijvoorbeeld je televisies, computer, telefoon of naar andere apparaten die met internet werken. Maar, niet bij alle providers heb je beide apparaten nodig, en soms heeft ook één apparaat beide functies.

Wat is een modem?

Je weet nu natuurlijk al dat je zonder de modem niet kunt internetten, maar waarom is dat zo?

Je kunt het zo zien, het modem is het apparaat wat je gebruikt om internet binnen te krijgen. Stel je voor jouw modem spreek Frans en je telefoon, computer of ook andere apparaten spreken Nederlands.

De opdracht van het modem is het vertalen van het signaal zodat de apparaten die het internet ontvangen willen het kunnen begrijpen.


Wat je ook nog moet weten: Het modem vertaalt ook het signaal van vast internet dus bijvoorbeeld van internet via de kabel of via glasvezel. Het modem zorgt er dus voor dat elk signaal dat binnenkomt vertaalt wordt. Het is ook zo dat je modem het signaal wat je in huis hebt weer terug naar de provider vertaalt en stuurt.

Het modem is eigenlijk alleen maar bezig met het heen en weer vertalen van data en signalen.

Wat is een router?

Natuurlijk is het zo dat je niet alleen met één apparaat je internet gebruikt, dit is ook heel normaal dus maak je hier geen zorgen dat je te veel apparaten op het internet hebt.

Maar hoe werkt een router nou? Het antwoord op deze vraag is ook weer super simpel, maar let op een router en een modem zijn meestal twee verschillende apparaten.
Je hebt dus waarschijnlijk meer dan één apparaat op het internet, dus bijvoorbeeld twee telefoons en een televisie, en een laptop. Dat je al deze apparaten tegelijkertijd op het internet kunt gebruiken is eigenlijk alleen maar dankzij de router mogelijk.

Een router zorgt eigenlijk voor de communicatie tussen de apparaten en het modem.

Dus stel je voor het modem spreekt Frans, de apparaten spreken Duits, de router is zo gezien eigenlijk de verdeler van de vertaalde signalen.

Het  modem vertaalt dus het signaal, en zal dit signaal dan naar de router sturen. Deze zal het signaal dan naar de apparaten doorsturen.


Wat je ook nog moet weten: door de router en het modem ontstaat eigenlijk een netwerk waar je dus alle apparaten op kunt aansluiten, dit kan met hulp van kabels maar ook draadloos ontstaan.

 Je hebt dus thuis een (wifi) netnetwerk waarop alle apparaten als telefoons, computers en alle anderen op aangesloten zijn.

Modem-router: het twee-in-een product

Inmiddels is het zo dat je bijna bij elke internetprovider een modem-router kunt krijgen, dit is dus eigenlijk gewoon een modem met een ingebouwde router erin.

Dit is natuurlijk voor de meeste mensen een superhandige en gemakkelijke oplossing, vooral omdat het zo is dat je maar één apparaat hoeft aan te sluiten en hoeft te installeren.

Wat bij dit apparaat ook een voordeel is, daardoor heb je slechts één apparaat, en kun je een hoop ruimte in je huis besparen.

Wat je moet weten is dat een modem-router wel wat nadelen kan hebben. Eén van de nadelen is bijvoorbeeld dat het apparaat dus de modem-router altijd in de buurt van het aansluitpunt moet staan, en dit ziet er in de meeste gevallen niet uit, vooral omdat het aansluitpunt vaak op en rare plek zit in huis. Bijvoorbeeld in de meterkast, midden in de woonkamer, en ga zo maar door.

Om het perfecte internet signaal te krijgen moet je de modem-router eigenlijk op het meest centrale punt van de woning plaatsen, het probleem is hier dus vaak dat de meterkast niet centraal is.