Glasvezel is een super dunne vezel van glas. Het wordt vooral gebruikt in de telecommunicatie.
Glasvezelverbindingen maken gebruik van licht om informatie en data te versturen. Je begrijpt natuurlijk dat we niks kennen dat sneller is dan de snelheid van licht. Het versturen van informatie en data via glasvezel is dan ook heel snel.
Glasvezel in Nederland
In Nederland zijn we de afgelopen jaar hard bezig met het bouwen van glasvezel netwerken. De gemeentes investeren en steunen glasvezelprojecten, waardoor er steeds meer verbindingen bij komen.
In de toekomst zal het hele netwerk dan ook vrijwel uit glasvezel bestaan. Tegenwoordig zit er nog veel koper in de grond. Koper moet elektriciteit begeleiden en het is storingsgevoelig. Koper is ook gevoelig voor temperatuur verschillen, waardoor er vaak storingen ontstaan. Glasvezel heeft dit probleem niet, omdat het enkel gebruik maakt van licht en er gaat dan ook geen elektriciteit doorheen.
Snelheid van glasvezel
Niks is sneller dan snelheid van licht en dit zien we dan ook terug in de snelheid van glasvezel. Heb je wel eens afgevraagd hoe je Amerikaanse websites zo snel kan openen? Amerika ligt aan de andere kant van een gigantische oceaan en toch kunnen we makkelijk websites uit Amerika bezoeken. Het openen van de websites gaat zelfs binnen een seconde.
Dit komt doordat Amerika al met Europa verbonden is door middel van een glasvezel netwerk. Op de oceaanbodem ligt dan ook glasvezel dat ons verbind. Je kunt je dan voorstellen hoe snel ons internet wordt met glasvezel.
De snelheid van glasvezel ligt nu op 1000 Mb per seconde, maar dit kan in de toekomst nog veel hoger worden. Tegenwoordig is het hele netwerk nog niet van glasvezel. Voor de laatste stukjes wordt er nu nog koper gebruikt en die moeten allemaal nog vervangen worden. Glasvezel van deur tot deur zal natuurlijk veel sneller zijn.
4G netwerk
Het 4G netwerk is de mobiele netwerk waar smartphones, tabletten en laptops gebruik van maken. Het 4G netwerk is heel snel vergeleken met zijn voorgangers, maar de snelheid komt niet in de buurt van de glasvezel netwerk. Dit komt doordat het 4G netwerk nog vooral draadloos is en deze technologie moet nog groeien. Het 4G netwerk zou in theorie een snelheid van 1000 Mb per seconde moeten halen, maar dit is in praktijk nog niet gelukt. In de praktijk ligt de snelheid van 4G tussen de 10 Mb en 20 Mb per seconde. Het komt dus niet echt in de buurt van de snelheid van glasvezel.
De 4G valt ook helaas vaak weg en je zult het dan moeten doen met 3G of lager. Dit komt doordat het 4G netwerk nog niet over heel Nederland zit. KPN en Vodafone beweren beide wel een te netwerk hebben dat heel Nederland dekt, maar dit is helaas nog niet het geval. Wel zijn beide hard aan hun netwerk aan het bouwen en in de toekomst zullen ze wel volledige dekking over heel Nederland kunnen bieden.