Wat is een VPN?
Mobiel

Wat is een VPN?

Wat is een VPN? Eerst moet je weten wat VPN eigenlijk betekend, VPN is en afkorting voor het woord “Virtual Private Network”.

En VPN is dus een privaat netwerk, en VPN versleutelt jouw internetverkeer en verbergt je online identiteit. Je bent dus met en VPN eigenlijk anoniem onderweg. Een VPN maakt het voor mensen die proberen je identiteit of gegevens te stelen moeilijker.

Wat is een VPN, en hoe werkt het?

Als je op deze pagina bent dan weet ik zeker dat je vragen zoals: hoe werkt een VPN? en wat is een VPN?


Waar gebruik je een VPN voor? Een VPN verbergt vaak je IP-adres, dit betekent dus dat je op een ander netwerk geplaatst wordt.

Als je dus in Amsterdam woont en een VPN gebruikt dan wordt niet meer het netwerk in Amsterdam aangegeven, maar die die je via de VPN gekozen hebt, dit kan bijvoorbeeld Berlijn, London of andere plekken zijn.


Stel je voor je gebruikt geen VPN: je gegevens woorden gewoon doorgegeven, en iedereen met een beetje kennis kan jouw internetsignaal afvangen. Als je een VPN gebruikt dan worden de gegevens niet meer normaal doorgegeven, ze worden in een soort van gebrabbel omgezet.

Het gebrabbel wordt dus eigenlijk onleesbaar. Als iemand toch deze gegevens in zijn handen zou krijgen, dan zouden deze nutteloos zijn. Ze kunnen immers niet gelezen worden.

Voordelen van en VPN-verbinding

Een VPN beschermt je voor externe toegang op jouw gegevens en het verbergt je dataverkeer, dit kan best wel veel voordelen hebben.

Eén van de voordelen is bevoordeeld dat je toegang tot regionale content hebt. Het is vaak zo dat je niet altijd alles kunt zien, deze zijn dus alleen maar toegankelijk vanuit bepaalde delen van de wereld. Stel je dus ook hier voor je woont in Nederland, je wilt op YouTube een video kijken, maar deze is alleen toegankelijk voor mensen die in Amerika wonen.

Via een VPN kun je dus verbinding met en lokale server in Amerika zoeken, als dit lukt kun je dus ook gewoon de video op YouTube kijken.

<h2>Hoe kun je een VPN op een Computer of een telefoon installeren? </h2>
Voor dat je begint een VPN op je computer te zetten moet je zeker zijn dat je een goede VPN uitgekozen hebt. Maar als eerste beginnen we met de verschillende soorten van VPN’s die je op de computer kunt gebruiken.


Je hebt bijvoorbeeld een VPN-client, dit is dus gewoon een stukje software die geïnstalleerd moet worden. Als je van plan bent een VPN-client te installeren dan volg gewoon alle stappen die beschreven woorden in de “app”.


Als tweede bestaat er een VPN die je via je Browser kunt gebruiken, deze moet ook altijd eerst geïnstalleerd woorden. Deze soort van VPN kun je eigenlijk aan de meeste webbrowsers toevoegen, bijvoorbeeld Google Chrome en Firefox.

Er zijn zelfs al webbrowser die al hun eigen VPN hebben, dit betekend dus dat je hier alleen nog maar en nieuwe browser moet downloaden, en op deze staat dan al automatisch de betreffende VPN. Een VPN die je via de Browser gebruikt, heeft echt veel voordelen, bijvoorbeeld dat je supersnel en zelf nog gemakkelijk van de ene naar de andere server kunt wisselen.

Wat je over deze soort VPN moet weten is dat deze niet werkt bij het internetgebruik buiten je browser, deze werkt dus niet bij online games, je data ´s kunnen dus niet buiten de browser versleuteld worden door de VPN.

Als laatste is er nog een Router-VPN deze is vooral handig als je meerdere apparaten op je netwerk hebt die je beschermen wilt, bijvoorbeeld en smart tv, telefoons of ook andere apparaten die op je internet zitten.

In dit geval kan het dus veel gemakkelijker zijn direct en VPN op je router te zetten, dan om een VPN op elk apparaat te zetten, dit kun je natuurlijk altijd doen. Het is wel wat gemakkelijker en VPN op je router te zetten. Deze is ook super eenvoudig te installeren.

Hoe kan ik een VPN op mijn telefoon installeren?

Dit is natuurlijk één van de meest gestelde vragen als het om een VPN gaat.

Een VPN op de telefoon kun je op verschillende manieren gebruiken, het is natuurlijk ook hier mogelijk dat je een VPN via de browser gebruikt. Deze kun je online gewoon downloaden (dit is vaak niet via de appstore mogelijk). Het is ook mogelijk dat je een VPN op je telefoon installeert, deze heeft het voordeel dat je de VPN niet alleen op de Browser maar ook op alle andere apps hebt.