Wat is de gemiddelde schermtijd onder jongeren
Mobiel

Wat is de gemiddelde schermtijd onder jongeren?

Een van de populairste apps op dit moment is TikTok. De reden? De korte, grappige video’s die je aangeboden krijgt elke dag zorgen ervoor dat het lijkt alsof tijd vliegt. Je springt als het ware in een andere wereld, waarin je een kijkje neemt bij het leven van andere mensen. Tiktok likes krijgen is dus eigenlijk helemaal niet zo lastig: het enige wat je doet is content maken over jouw persoonlijke interesses en gedachtes! Het vele tijd besteden op Tiktok en andere social media apps zorgt er wel voor dat de gemiddelde schermtijd onder jongeren steeds meer toeneemt. Hoe hoog is dit gemiddelde nu? En wat voor gevolgen zullen dat hebben op jongeren en de apps die ze gebruiken? Lees er meer over in dit blog.

Een stijging in de schermtijden van jong volwassenen

Het is allemaal zo makkelijk en toegankelijk, of het nou gaat als om content creators die meer Tiktok likes krijgen of gebruikers van social media apps die dagelijks de content consumeren. Meer views op Tiktok is niet alleen doordat mensen daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in de content, maar het is vaak dat ze geen andere manier weten om hun tijd goed door te brengen. Vele mensen werken of studeren thuis of op school en dan wordt het heel makkelijk om even snel je telefoon op te pakken en social media te bekijken. 

Volgens vele onderzoeken staat het gemiddelde schermtijd onder jongeren van 16 tot 25 jaar op 6 tot 7 uur. Zestig procent van deze groep geeft zelf al aan dat dit erg veel is. Denk er zelf maar eens over na: het is een vierde deel van een hele dag! 

De gevolgen van een hogere, gemiddelde schermtijd

Meer views op Tiktok, Tiktok likes krijgen of meer volgers op Instagram… al deze zaken zorgen ervoor dat meer mensen steeds meer actiever gaan zijn op social media apps en vervolgens een hogere schermtijd krijgen. Dan stellen we nu dus de vraag: wat is belangrijker? Meer views op Tiktok? Of moeten we gaan ontdekken wat echt belangrijk is en meer in de echte wereld kijken? Dit is een vraag waar veel jongeren mee zitten en waar ze pas later in hun leven antwoord op zullen krijgen.