Wat is 4K Ultra HD
Televisie

Wat is 4K Ultra HD?

Iedereen heeft wel eens over de term 4K Ultra HD gehoord, maar wat is het eigenlijk? Iedereen kent al de term Full HD wat wordt gebruikt om de resolutie van de tv aan te geven. De term 4K Ultra HD is ook een term om de resolutie van de tv aan te geven. Het wordt door professionele vaak Ultra HD of UHD genoemd. De 4K gebruiken ze niet, omdat we nu alleen nog beschikking hebben over de 4K.

Hoge resolutie bij 4K Ultra HD

De 4K Ultra is de hoogste resolutie die op het moment beschikbaar is. De resolutie van 4K Ultra HD is 4 maal groter dan de Full HD, dat veel mensen al kennen. Het heeft een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels. De 4K resolutie kennen we trouwens al jaren, maar alleen de term was niet bekend. In de bioscopen wordt namelijk al jaren 4K Ultra HD gebruikt. In sommige bioscopen is zelfs de 8k Ultra HD al beschikbaar, maar dat zijn prototypes. We zullen nog zeker zo een 4 jaar moeten wachten voordat 8K Ultra HD is productie gaat en in Nederland zullen we vast nog langer op moeten wachten.

4K Ultra HD is natuurlijk scherper
Het beeld met de 4K Ultra HD is natuurlijk scherper, maar wel tot een bepaalde en beperkte mate. Meestal kun je nog niet gebruik maken van de volledige resolutie van de tv. Dit komt doordat er nog te weinig 4K Ultra HD content beschikbaar is. Van Ziggo of KPN krijg je nog geen 4K Ultra HD content, want die zijn nog in Full HD. Zo komt je tv dus niet helemaal tot zijn recht. Wil je de volledige 4k Ultra HD resolutie ervaren? Dan heb je ook de content nodig die erbij hoort. Als je een beetje handig bent met het internet kun je het downloaden. Veel streaming diensten zijn ook bezig met een upgrade. Zo zal de bekende streaming dienst Netflix binnenkort met een upgrade komen. Zo word het in de toekomst mogelijk om bij Netflix content voor 4K Ultra HD te streamen.

Voorlopig zal je nog zelf op zoek moeten gaan naar content en helaas is dit in Nederland nog moeilijk, omdat onze IP nogal eens geblokkeerd word op de Amerikaanse streaming websites.