Waar op letten bij het kopen van een televisie
Televisie

Waar op letten bij het kopen van een televisie?

Anno 2015 zijn televisies in vele soorten en maten leverbaar. Maar waar moet je nu precies op letten bij het kopen van een televisie? Wij geven je graag antwoord op deze vraag.

Beeldformaat en kijkafstand

Wanneer je van plan bent een nieuwe televisie te gaan kopen, bedenk dan eerst waar je de televisie wilt gaan plaatsen.

Wanneer je deze keuze hebt gemaakt is het verstandig om de afstand te meten tussen de plaats van de televisie en de plaats waar je het meeste zit. Het resultaat van deze metingen noemen we de kijkafstand.

De Consumentenbond geeft aan dat het schermdiagonaal maal drie voor de prettigste ervaring zorgt.

Een televisie van 32 inch heeft een beelddiagonaal van circa 81 centimeter. Vervolgens vermenigvuldigen we 81 met drie, met als resultaat 243.

Wanneer je dus een televisie hebt met een beelddiagonaal van 32 inch, dan moet je 243cm van de televisie zitten voor de meest prettige ervaring.

Uiteraard kan dit ook omgekeerd. Stel je wilt je nieuwe televisie plaatsen op 300cm van je favoriete zitplaats, dan delen we 300 door drie.

In dit geval biedt een televisie met een beelddiagonaal van 100cm dus de meest prettige ervaring.

Het is handig om te weten dat 1cm gelijk is aan 2.54 inch.

HD Ready, Full HD of 4K?

De resolutie van een televisie geeft aan uit hoeveel pixels, ook wel puntjes, de televisie bestaat.

Elke pixel kan een andere kleur aannemen. Hoe meer pixels, hoe beter de details van het beeld zijn. Het verschil tussen HD Ready en Full HD wordt door veel mensen gezien.

Daarentegen wordt het verschil tussen Full HD en 4K doorgaans enkel gezien door de kenners.

Het verschil is echter wel te zien wanneer je dichtbij de televisie zit. Normaliter biedt een televisie met Full HD beeld prima beeld. Televisies met HD Ready worden anno 2015 steeds minder gekocht.

Curved TV

Televisiefabrikant Samsung biedt sinds enkele jaren televisies aan met een gebogen beeldscherm. Deze lijn televisies geeft de fabrikant de naam: “Curved”.

Doordat het beeldscherm lichtelijk gebogen ontstaat er meer diepte, hierdoor zie je meer van het beeld en krijg je een soort bioscoopervaring.

Helaas zijn de Curved tv’s van Samsung aanzienlijk duurder dan gewone tv’s en zijn ze niet in elk huishouden te plaatsen.

Smart TV

Sinds enkele jaren zien we regelmatig de term “Smart TV” bij televisies vermeld staan.

Smart TV is in principe niets meer dan een extra luxe op een televisie. Smart TV’s worden ook wel internet TV’s genoemd.

Deze televisies zijn uitgerust met speciale software en een internetverbinding. Hierdoor heeft de televisie veel meer mogelijkheden dan de conventionele televisie.

Zo kun je onder andere programma’s terug kijken, het nieuws bekijken, video’s op YouTube bekijken en films bekijken op Netflix.

Een Smart TV is een echte aanrader gezien je zelf kunt bepalen wat en wanneer je wilt bekijken op een bepaald moment.

Conclusie

Kijk eerst waar je de televisie wilt gaan plaatsen en wat voor jou het juiste beeldformaat is.

Wanneer je twijfelt over het kopen van een Samsung Curved televisie, dan kun je het beste naar een winkel gaan om het zelf te beleven, de ervaring met een gebogen tv verschilt namelijk sterk per persoon.

Vervolgens kun je zelf een afweging maken tussen de resolutie van je nieuwe televisie.

Gewoonlijk biedt een televisie met Full HD prima beeld waardoor er vrij weinig mensen kiezen voor een 4K televisie.

Tot slot kun je de keuze maken tussen een televisie met of zonder de functionaliteiten van een Smart TV. Houd je er van om zelf te kunnen kiezen wat je wanneer wilt zien? Dan is een Smart TV de oplossing voor jou.

Maar gebruik je je nieuwe televisie alleen om ’s avonds het journaal te kijken, dan is het wellicht overbodig om een televisie met Smart TV mogelijkheden te kopen.