Gevolgd door je iPhone
Mobiel

Gevolgd door je iPhone

Vanaf iOS 7 is er een functie aanwezig waarbij de iPhone in de gaten houdt waar je woont, werkt en vaak komt. Deze functie zit verstopt in het instellingenmenu van de iPhone. Best wel link, want wanneer bijvoorbeeld je iPhone gestolen wordt en de dief kan inloggen op je iPhone dan ligt alles op straat. Maar ook bijvoorbeeld je partner en/of ouders kunnen zien waar je allemaal geweest bent (mits zij toegang hebben tot je iPhone). Om de zoveel tijd duikt er online een bericht op waarin gewaarschuwd wordt voor deze functie, maar nog altijd zijn veel mensen zich niet bewust dat ze overal gevolgd worden door hun iPhone en dat deze alles opslaat (locaties, data en tijden).

Wat is de ‘veelbezochte locaties’ functie?

De veelbezochte locaties functies op de iPhone houdt exact in de gaten waar je allemaal geweest bent en hoe vaak. Naast de locaties worden ook de data en tijden opgeslagen. Veel mensen die een iPhone hebben weten niet van deze functie af. De veelbezochte locaties functies is ook actief op de iPad. Het is best wel een creepy functie, want wanneer de informatie in verkeerde handen valt is dat nogal privacy gevoelige informatie die iemand te zien krijgt. Helaas weet Apple ook exact waar je overdag en ’s nachts bent en de functie geeft Apple zelfs de mogelijkheid om je dagelijkse routine te begrijpen en te voorspellen.

Ondanks dat Apple transparant is over de functie en hier geen geheim van maakt, is het opmerkelijk dat veel mensen niet eens van het bestaan van de functie afweten en deze gewoon ingeschakeld hebben staan. Apple is niet het enige bedrijf dat GPS locatiedata opslaat. Google doet dit al enige tijd met haar besturingssysteem Android. GPS locatiedata wordt opgeslagen op de servers van Google. Ook verschijnen er steeds meer apps die locatiedata verzamelen. Locatiedata is gouden business en vertelt veel over je gedrag, bijvoorbeeld waar je woont, werkt, naar school gaat, graag shopt of uiteten gaat.

Het is dus zeker een functie waar je bewust van moet zijn. Iedere plaats waar je heen gaat, waar je shopt, waar je een drankje drinkt, het wordt allemaal bewaard op je iPhone. De functie zou misschien zelfs wel gezien kunnen worden als ideale bron voor advocaten (bijvoorbeeld bij scheidingszaken) en politie (voor onderzoek). De veelbezochte locaties functie is een gebruikers feature voor iOS en niet een developer setting. Gelukkig kun je de functie eenvoudig uitschakelen op je iPhone.

Apple kun je eventueel opt-in toestemming geven om je locatiedata alsnog in te zien. Ondanks dat Apple aangeeft dat de locatiefunctie wordt gebruikt door het bedrijf om de Maps app te verbeteren en dat de data nooit de iPhone verlaat is het toch wel privacy gevoelige informatie die wanneer het in verkeerde handen valt zelfs gevaarlijk kan zijn. Het is dus maar net hoeveel informatie je weg wilt geven en hoeveel je privacy je waard is bij de keuze om de functie ingeschakeld te laten staan of uit te schakelen.

Waar kan ik mijn veelbezochte locaties vinden en uitschakelen op mijn iPhone?

De functie is te vinden op iPhones en iPads met iOS 7 of hoger.

Indien taal Nederlands is ingesteld
Instellingen -> Privacy -> Locatievoorzieningen -> Systeem -> Veelbezochte locaties

Indien taal Engels is ingesteld
Settings -> Privacy -> Location Services -> System Services -> Frequent Locations

Bij veelbezochte locaties kun je exact zien waar je bent geweest. Dit is inclusief data, tijden en kaart. De optie is direct uit te zetten. Vergeet vooral ook niet om je geschiedenis te wissen.