2e Hands smartphone
Mobiel

2e Hands smartphone

Er is een enorm aanbod op de markt voor tweedehands smartphones. Kiezen tussen fabrikanten, modellen, kleuren en verkopers kan een kwelling zijn. Zodat je het overzicht kunt houden bij het kopen van gebruikte producten, heb ik belangrijke tips voor je verzameld.

Vergelijken

Ja, ik weet het, het gezegde gaat anders. Om te voorkomen dat u meer uitgeeft aan het kopen van gebruikte goederen dan aan nieuwe goederen, raad ik u aan om altijd meerdere leveranciers te vergelijken. Online, waar de handel in gebruikte goederen het sterkst vertegenwoordigd is, is het ook geen grote inspanning. Maar het gebeurt ook net zo snel dat je met fraudeurs op het net komt, dus daar moet je nog voorzichtiger zijn. Wie de vergelijking liever overlaat aan een algoritme, kan ook talloze online vergelijkingsportals vinden, zoals Google Shopping.

Nog steeds up-to-date?

U heeft het punt bereikt waarop u tussen twee apparaten wilt kiezen. Enerzijds is er de goedkoop gebruikte Samsung Galaxy S5, waarbij je zelf de batterij kunt verwisselen en die super robuust is. Je alternatief zou de Apple iPhone 4 zijn – een legende op het moment van uitgave, klein en handig. Maar hoe ouder de smartphone, hoe meer je erop moet letten of hij nog steeds de software en beveiligingsupdates ontvangt die je nodig hebt. In het voorbeeld krijgt de S5 nog steeds de belangrijkste updates en ondersteunende apps zoals WhatsApp. Op de iPhone 4 werkt WhatsApp echter niet meer sinds 2018.

Past minder bij het onderwerp ‘oude apparaten’, maar toch belangrijk: met de belofte voor de toekomst geeft de fabrikant Huawei zijn woord dat alle Huawei-smartphones en -tablets software- en beveiligingsupdates zullen blijven ontvangen, ondanks het embargo met de VS in mei 2019.

Vertrouw op de verkoper

Recensies op de website van de verkoper of op “onafhankelijke” portalen zoals eBay, Trusted Shops en winkelinformatie zijn informatief over de betrouwbaarheid van de verkoper. Hoe meer recensies en hoe positiever, hoe beter – maar dat was je zeker duidelijk. Ook is het een voordeel als u veel informatie kunt vinden over het test- en herverwerkingsproces van de gebruikte apparaten.

Heel belangrijk: een opdruk, informatie over waar de winkelier is gevestigd en alle nodige uitleg in de online winkel en op de verkoopportalen. Dit omvat de verklaring inzake gegevensbescherming en het annuleringsbeleid. Deze laatste geeft je informatie over waar je je retour naartoe kunt sturen en of verzending voor jou gratis is. Niet dat je het dan naar het andere eind van de wereld moet sturen … Als alle informatie beschikbaar is, suggereert dit ook dat de verkoper een betrouwbare verkoper is.